SUOJELE ITE

ITE Pirkanmaalla -hankkeen tavoitteeena on etsiä, esitellä ja edistää ITE-taidetta Pirkanmaalla. Samaan aikaa Etelä-Savossa on käynnissä sisarhanke eli ITE Saimalla. Jos alueellasi ei ole meneillään ITE-hanketta, mutta lähipiirissäsi on kartoitusten ulkopuolelle jäänyt ITE-taiteilija, voit itse tarttua toimeen ja edistää kulttuuriperinön säilymistä ja ITE-taidetta koskevan tiedon karttumista.

Urpo Salmisen (1914-1984) teokset ovat säilyneet hänen tyttärensä pihapiirissä ja kodin sisätiloissa Kangasalassa. Kuvassa kekseliästä kierrätystä edustava Veronmaksaja, kuva Lauri Seppä.

ITE-TAITEEN SUOJELUN ABC

ITE-taiteen teokset eivät säily ikuisesti, eikä niitä aina ole mahdollista jättää pysyvästi syntysijoilleen. Voit kuitenkin auttaa teosten tai ainakin niitä koskevien muistojen säilyttämisessä. Muistot ovat arvokkaita perhepiirille ja suvulle, mutta ne ovat tärkeitä myös, jos teoksia myöhemmin siirretään kokoelmiin.

A. Tallenna

  • Valokuvaa, videoi ja haastattele nauhalle. Ota lähikuvia jokaisesta teoksesta. Kuvaa teosympäristön kokonaisuutta ja tekijää työnsä parissa. Haastattele tekijää hänen ajatuksistaan, elämästään ja taiteestaan. Kysy teosten sanomasta, tekotavoista ja tekovaiheista.

  • Luetteloi teokset. Hyödyllisiä tietoja ovat teoksen nimen ja/tai aiheen lisäksi ainakin materiaali, tekoaika ja mitat.

  • Talleta taiteilijasta kertovat lehtileikkeet ja muu vastaava materiaali.

  • Kysy tekijältä teosten hoito-ohjeet ja kirjoita ne muistiin.

B. Säilytä

  • Jos perhepiirissä on mahdollista säilyttää teokset niiden omilla paikoillaan, pidä huolta teostenkunnosta ja ympäristöstä.

  • Jos läheisten voimavarat eivät yksin riitä, tutki löytyisikö lähiseudulta sopiva taho, joka voisi osallistua taideympäristön ja teosten hoitoon tai ottaa ne vastuulleen. Tällainen taho voi olla esimerkiksi kylä-, kotiseutu-, tai kulttuuriyhdistys, kotiseutumuseo, kunta ja paikallinen matkailuyrittäjä.​

C. Kysy asiantuntijalta

  • Maaseudun Sivistysliiton ja ITE-museon asiantuntijat neuvovat ja ottavat mielellään vastaan taiteilijoista tallennettua tietoa.

  • ITE-museo ottaa resurssiensa rajoissa vastaan teoslahjoituksia.

K.H. Renlundin museokonservaattori Jouni Mustonen tekee viime silausta konservoinnin alla olevaan Martti Hömpin (1935-2013) veistokseen, joka on tulossa esille ITEpäisyys-näyttelyyn.

Pääosa nokialaisen Liiteri-Picasson teoksista kuuluu Maaseudun Sivistysliiton omistamaan ITE-kokoelmaan, joka on sijoitettuna ITE-museoon Kokkolassa. Kuva Petri Aspvik.

© Minna Haveri, 2017 /msl.fi created with Wix.com