YMMÄRRÄ ITE

ITE Pirkanmaalla -kartoitustiimi syvensi ITE-tietämystään päiväretkellä Keski-Pohjanmaalle. ITE-amanuenssi Elina Vuorimies johdatti meidät ITE-kokoelmien ja museotyön ytimeen ja avasi tarinoillaan näkymiä ITE-klassikoiksi nousseiden taiteilijoiden ja teosten taustoihin. Tiivistahtisen vierailun aikana saimme tutustua Kokkolan ITE-museon, Kaustisen kirkon kellotapulin sekä Kansantaiteen keskuksen upeisiin näyttelyihin ja ITE-taiteen kiehtoviin kokoelmavarastoihin.

ITE-museo on Kokkolan kaupungin ja Maaseudun Sivistysliiton yhdessä ylläpitämä nykykansantaiteen museo, jonka tehtävä on ITE-taiteen museoammatillinen esitteleminen ja edistäminen. Museon näyttelyiden ja kokoelmien keskus on Kokkolassa K.H. Renlundin maakuntamuseon yhteydessä. ITE-museo tuottaa suomalaisen ja kansainvälisen nykykansantaiteen ja outsider-taiteen kiertäviä näyttelyitä ja tapahtumia myös liikkuvana museona.

Vaikka maanantaisin ITE-museo on yleisöltä suljettu, saimme Elina Vuorimieheltä opastetun yksityiskierroksen Veikko Halmetojan kuratoimaan ITEpäisyys -näyttelyyn, joka piirtää kuvan suomalaisesta itsepäisyydestä. Näyttelyssä nykytaide, outsider-taide ja ITE-taide lomittuvat yhteen, joten se tarjosi hedelmällisen lähtökohdan taiteen rajojen ja rajattomuuden pohdintaan.

Näyttely kertoo 26 taiteilijan voimin omista maailmoista, mielikuvituksesta ja peräänantamattomuudesta. Vapauden teeman alla käsitellään hulluutta ja huumoria, kuolemaa ja yksinäisyyttä, köyhyyttä ja siitä selviämistä. Näyttelyssä on muun muassa huoneellinen piruja, luurankoja ja jumalankuvia. Toisaalta näyttelystä löytyy kuvauksia kotiseudusta, maaseudusta, yhteisöllisyydestä ja ahdistavasta erilaisuuden kokemuksesta. Mukana on myös valokuvataiteilijoiden dokumentaatioita ITE-taiteesta ja muista omaperäisistä kulttuuri-ilmiöistä.

Kaustisella jo kansantaiteenkeskuksen pihamaalla on paljon nähtävää: outsider-taiteilija Ben Wilsonin veistämä mökki, Anni Rapinojan sata luutaa -installaatio ja kansanmusiikkijuhlien ajan esillä olevat Eläkeliitton Elämää käsillä -hankkeessa tehdyt monenkirjavat taideaidat.

Varsinainen vierailukohteemme oli kuitenkin kansantaiteenkeskuksen sisällä oleva näyttely. Se esittelee naiivia taidetta Dallmeierin kokoelmasta, jonka Kaustisen kunta sai 2000-luvun alkuvuosikymmenellä lahjoituksena saksalaiselta lääkäripariskunta Maija ja Volker Dallmeierilta. Kokoelma on hieno kokonaisuus eurooppalaisesta 1960–70-lukujen naiivista taiteesta, jota sittemmin on alettu nimittää outsider-taiteeksi. Kaustisen Kansantaiteenkeskuksesta on nyt tullut pysyvä näyttelypaikka kokoelman teoksille.

Kuvat Lauri Oino

Näyttelykierroksemme kruunasi Kaustisen kirkon kellotapulin hiljentävä ITE uskossa -näyttely, joka tarjoaa sympaattisen ja kodikkaan kattauksen suomalaiseen ITE-taiteeseen sekä eurooppalaiseen naiiviin taiteeseen.

Yläkuvassa Martti Hömpin lautaveistoksia ja alla Enni Idin maalauksia.

Näyttelyiden lisäksi tiimimme pääsi Elina Vuorimiehen johdolla tutustumaan näyttelytoiminnan kulisseihin eli ITE-taiteen kokoelmavarastoihin Kokkolassa ja Kaustisella. Maaseudun Sivistysliiton omistamaan ITE-taiteen kokoelmaan kuuluu noin 350 teosta tai teoskokonaisuutta lähes 50 suomalaiselta nykykansantaiteilijalta. Lukumäärässä ei ole kuitenkaan mukana yksittäisinä teoksina esimerkiksi laaja Ilmari Salmisen teosten kokoelma. ITE-kokoelmassa on veistoksia, maalauksia, piirroksia ja valokuvia sekä suuri määrä haastattelumateriaalia ja filmejä.

ITE-kokoelmassa on myös pirkanmaalaista ITE-taidetta, kuten Juha Pesosen maalauksia. Kuvat ITE-museo.
ITE-kokoelma antoi ITE Pirkanmaa -hankkeen kartoittajille mahdollisuuden tutustua jo edesmenneen, ITE-klassikoksi nousseen pirkanmaalaisen Martti Hömpin teoksiin.

© Minna Haveri, 2017 /msl.fi created with Wix.com